Kinderen pitchen idee voor natuureiland

De kinderen van groep 5/6 van basisschool Het Palet zijn zes weken lang aan het werk geweest met het natuureiland Pampus te Alphen aan den Rijn. Eerst hebben ze het eiland gemeten en gewerkt aan een eerste plan. Vervolgens maakten ze een bustocht naar drie natuurspeelplaatsen. Net een schoolreisje, maar wel met een opdracht: “Kijk goed en ontdek wat je wel of niet op het natuureiland zou willen hebben”.  Lees verder

Alphense kinderambassadeurs van start

Volwassenen die bedenken wat kinderen leuk vinden – in Alphen aan de Rijn is dat verleden tijd. Daar bedenken kinderen het zelf: negen kinderambassadeurs zijn betrokken bij Groen doet goed. De kersverse kinderambassadeurs werden op het Groen doet goed Festival beëdigd door wethouder Kees van Velzen. Hun eerste taak was om op het festival te onderzoeken waar al die volwassenen nou mee bezig zijn, en wat zij daar zelf van vinden. Nu gaan de kinderen in Alphen aan de slag.

Anke van der Leek – Krieger uit Alphen vertelt: “De afgelopen jaren hebben we vooral aanbodgericht gewerkt, nu willen we meer vraaggericht gaan werken. We spelen in op de vraag van kinderen: wat willen zij nu echt? De kinderambassadeurs krijgen twee taken: ze maken andere kinderen enthousiast om ook de natuur in te gaan, en ze denken in een participatietraject mee over wat ze graag zouden willen doen.

Groen doet goed Festival: Spring in ’t veld

Donderdag 23 maart vindt in Leiderdorp het Groen doet goed festival ‘Spring in ’t veld’ plaats. Iedereen die bijdraagt aan de missie van Groen doet goed – álle kinderen in Zuid-Holland kennis laten maken met de natuur in hun eigen omgeving – is welkom. Bestuurders, maatschappelijke organisaties, ondernemers en vrijwilligers komen samen om deze missie in de toekomst vorm te geven. Zij worden geïnspireerd door sprekers als Jan Terlouw en stadsgeograaf Lia Karsten. Lees verder

Natuureiland Pampus, stapsteen naar het buitengebied

Een nieuw project in Alphen aan den Rijn, het natuureiland Pampus, vormt een stapsteen naar de buitengebieden van Alphen aan den Rijn, zoals het Zegerplasgebied. Een buurtinitiatief waarbij de bewoners van de nieuwe wijk “Nieuwe Sloot” samenwerken. Groen doet goed Alphen a/d Rijn organiseert in het komende jaar diverse workshops, die samen als resultaat hebben: een natuurspeeleiland voor de  kinderen uit deze wijk. Een tweede doel is om de bewoners op een leuke manier van de natuur te laten genieten.

Lees verder

Werkconferentie op 4 november

In de kleurrijke omgeving van Avifauna zullen we kort terugblikken op de successen en de parels van dit provinciale programma in de afgelopen jaren, waarbij veel stadskinderen het groen in en rondom de stad hebben ontdekt.. Ook gaan we gezamenlijk op zoek naar nieuwe wegen en verbindingen rondom de thema’s: publiek-privaat ondernemen, nieuwe coalities, gezondheid, landschapstafels in relatie tot Groen doet Goed, bereikbaarheid van groengebieden, leereffecten tot nu toe, nieuwe subsidieronde en uitwisselen lokale successen. Lees verder

Pokémon Go ♥ Alpha Rangers

Pokémon Go was nog niet eens in de Nederlandse appstore verkrijgbaar, of de Alpha Rangers (Groen doet goed Alphen a/d Rijn) waren er al op ingehaakt. Via een slimme truc zijn er nu meer Pokémons, en dus meer kinderen, in de natuur rond Alphen a/d Rijn. Volgende week is er zelfs een Pokémon Go – sport- en spelmiddag bij de Zegerplas, georganiseerd door Alphen Beweegt en de Alpha Rangers. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Buitenspeelkaart Leiden

Samen met JOGG ontwikkelde Naar buiten! – Leiden een buitenspeelkaart. Een plattegrond van (regio) Leiden met alle buitenspeelplekken: van natuurplaatsen tot speeltuinen en nog veel meer! Vorige week, tijdens de Naar buiten! dagen en op Buitenspeeldag, is de kaart officieel overhandigd aan Dieuwke Hovinga, lector ‘Natuur en Ontwikkeling Kind’ aan Hogeschool Leiden. De Buitenspeelkaart is te downloaden via de website!