Groen doet echt goed!

Dat ‘een groene leefomgeving’ en de ‘effecten van natuur op de menselijke gezondheid’ actuele onderwerpen zijn, bleek afgelopen week weer eens. In het NOS journaal vertelde Mark Mieras, natuurkundige en wetenschapsjournalist gespecialiseerd in hersenontwikkeling, over de grote invloed van natuur op de gezondheid van onze hersenen. Een klein beetje groen blijkt volgens Mieras al verrassend veel invloed te hebben: “Natuur werkt als een vluchtheuvel voor de geest”.           

Stadskinderen passen zich aan
In opdracht van IVN voerde Mark Mieras een studie uit omtrent de invloed van natuur op onze hersenen. Veruit de meeste Nederlandse kinderen groeien op in een omgeving die bestaat uit stoepen, straten en gebouwen, met hier en daar een plantsoen of park. Dieren passen zich daarop aan. Onder invloed van het sonore achtergrondgeluid van het verkeer zingen stadse merels bijvoorbeeld hoger dan merels in het bos. Net als merels passen wij mensen ons aan. De ogen van stadskinderen leren anders kijken. Ook hun emoties passen zich aan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit de stad sterker reageren op sociale spanning. Hun hersenen zijn als het ware aangepast om extra goed rekening te houden met de omgeving. De verstedelijking maakt ons dus tot stadsmensen die behoedzaam op een kluitje kunnen leven. Dat is goed voor de milieu en natuur. Zo hebben we per inwoner minder asfalt nodig, hoeven we minder autokilometers te rijden en maken we meer gebruik van openbaar vervoer. De keerzijde is dat stedelingen vaker last hebben van sociale stress. Dat kan stadskinderen in de weg zitten om goed te leren en om gelukkig te zijn. Chronische stress kan op de lange duur problemen geven als overgewicht en hart- en vaatziekten. Het verhoogt de kans op angststoornissen, depressie en schizofrenie.

Natuur als medicijn
Natuur in de leefomgeving helpt deze problemen te beperken. De drempel blijkt verrassend laag: een klein beetje natuur helpt al. En uit onderzoek onder een grote groep kinderen blijkt ook dat hoe meer groen in hun uitzicht, hoe minder stress zij ervaren. Kennelijk helpen bomen en planten onze hersenen om vitaal te blijven. Vertrouwd raken met en leren genieten van de natuur zou je daarom als een gereedschap kunnen zien, een hulpmiddel om je gezond te ontwikkelen.

Meer weten over het onderzoek van Mark Mieras? Lees de literatuurstudie ‘Beetje natuur, grote invloed’, helder en uiteengezet in een factsheet.

Het nieuws item terugkijken? Nieuwe natuur moet Rotterdammers rust geven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s