Verslag Groen doet goed conferentie: is een boom omzagen gezond?

Wie wint de Brienenoord Outdoor Challenge? Het bleef vrijdag lang spannend voor jongeren van ROC Zadkine. Terwijl zij op het Eiland van Brienenoord verwoede pogingen deden om een vis te vangen en vuurtje te stoken, bespraken bestuurders in de Kuip hoe de komende jaren elk kind in Zuid-Holland de natuur kan beleven. Maar de dag begon met een gesprek tussen de jongeren en Staatssecretaris Martin van Rijn, over gezondheid en buiten zijn.

Leerlingen van ROC Zadkine gaan in gesprek met Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) over natuur en gezondheid. Vinden zij zichzelf gezond? Dat blijkt een lastige vraag, want wat is precies gezondheid? Daar zijn de jongeren het niet zo over eens: ben je gezond als je niet ziek bent? Of is gezond zijn meer dan dat? Van Rijn vraagt of de jongeren wel eens buiten de stad komen, in de natuur. “Niet echt”, aldus Mohamed, “Maar als ik ga, ga ik liever naar het strand dan naar het bos. En nog liever naar het buitenland, daar is het lekker warm.”

Van Rijn geeft aan: “Vroeger was buitenspelen een stuk makkelijker dan nu, de natuur was dichterbij. Nu moeten wij die vanzelfsprekende randvoorwaarden voor buitenspelen met elkaar organiseren. Het is essentieel om samen te werken, zodat kinderen de ruimte hebben om gezond op te groeien. Daarom hoop ik dat Groen doet goed zo succesvol blijft.”

Vervolgens bespreekt Han Weber, gedeputeerde provincie Zuid-Holland, hoe vanuit Groen doet goed al op verschillende vlakken wordt samengewerkt. En met succes. Zo wordt in Schiedam een natuurspeeltuin binnen de bebouwde kom aangelegd, van waar kinderen via een beleefpad naar de speelpolder in het buitengebied kunnen komen. Ook andere successen worden benoemd: ramvolle lammetjesdagen rond Rotterdam en een samenwerking met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Wethouders, natuurorganisaties en andere partners stellen vervolgens een agenda voor de toekomst samen. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en ouders de natuur buiten de stad blijven bezoeken? Dit wordt vanuit vier thema’s besproken: gezondheid, recreatieve voorzieningen, verbinden van stad en platteland en bereikbaarheid. Het bruist van de ideeën. Wethouders Robin Paalvast van Zoetermeer en Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn zijn het snel eens. Ze gaan samen een plan ontwikkelen voor het Bentwoud. Paalvast: “We beginnen pas net, er moet veel gebeuren, maar tijdens de volgende conferentie presenteren wij een geweldig plan voor alle kinderen in Zoetermeer en Alphen aan den Rijn!”.

De jongeren hebben de Kuip inmiddels verlaten. Samen met boswachter Niek Koppelaar ontdekken zij het Eiland van Brienenoord, verrassend dichtbij. Ze moeten de Brienenoord Outdoor Challenge zien te winnen, door zo snel en goed mogelijk een vis te vangen, vuurtje te stoken en boom om te zagen. Uiteindelijk gaat het team ‘Power Rangers’ er met de prijs vandoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s